Testy nietoleracji pokarmowej
Czym jest nadwrażliwość pokarmowa?
Nadwrażliwość pokarmowa jest nieprawidłową reakcją systemu immunologicznego występującą po spożyciu niektórych pokarmów. Szacuje się, że może być nią dotkniętych ok. 45 % populacji. Nadwrażliwość pokarmowa często mylona jest z alergią pokarmową, która występuje jedynie u 2 % populacji. Nadwrażliwość pokarmowa może rozwijać się w każdym wieku, od okresu dzieciństwa do późnej starości, jej objawy są niespecyficzne, często wielonarządowe, a pożycie tego samego pokarmu może wyzwolić u każdej osoby odmienne objawy. Symptomy nadwrażliwości pokarmowej pojawiają się kilka dni, a nawet kilka tygodni po spożyciu nietolerowanego pokarmu i mogą utrzymywać się przez dłuższy czas.
Najczęstsze objawy nadwrażliwości pokarmowej:
- nudności, wymioty, wzdęcia, zaparcia, biegunki, kolki, bóle brzucha, IBS, zespół złego wchłaniania, zapalenie jelit;
- przewlekły nieżyt nosa, astma, przewlekłe zapalenie zatok,
- pokrzywka, AZS, trądzik, wypryski, świąd;
- bóle mięśni, bóle stawów;
- migrena, bóle głowy, zaburzenia koncentracji, zmiany nastroju, depresja, stany lekowe, pobudzenie lub zmęczenie;
- trudności z utrzymaniem masy ciała, cukrzyca typu II, ADHD, RZS, łuszczyca, łuszczycowe zapalenie stawów, Hashimoto.
Diagnostyka – testy FoodProfil Skrining i FoodProfil
- badania potwierdzają lub wykluczają nadwrażliwość pokarmową;
- ułatwiają diagnozę w utrudnionym rozpoznaniu niespecyficznych objawów;
- umożliwiają kliniczną ocenę skuteczności dietoterapii.
Współpracujemy z laboratorium ALAB
Od 2018 r. Centrum Medycyny NOWA EUROPA współpracuje z laboratorium ALAB, które w swojej bogatej ofercie diagnostycznej posiada możliwość wykonania testów na nadwrażliwości pokarmowe:
- FoodProfil Skrining
- FoodProfil 22/44/88/268 w klasie IgG i IgG4.
Nasz dietetyk po uzyskaniu wyników badań przygotuje dla Państwa plan żywieniowy z konkretnymi wskazówkami w zakresie nadwrażliwości pokarmowych.
Sprawdź swoje zdrowie, wykonaj analizę składu ciała
Skorzystaj z pomocy dietetyka!